Cara membuat “BOBA” (Bubble pearls recipes)


                           


Bubble tea menjadi salah satu minuman favorit yang di gemari oleh segala umur. Resep perpaduan Bubble pearls dan tea ini pertama kali di buat di Taiwan dan kini Bubble tea bisa di dapat dimana saja dengan berbagai variasi.  

(Bubble tea become one of favorit drinks of all people from different types of ages. The recipes to mix Bubble pearls and tea was firstly found in Taiwan and shortly become famous worldwide. Nowadays, bubble tea could be found everywhere with different type of variation and flavors).

Bubble pearls sebagai salah satu bahan dasar untuk minuman Bubble tea ini memang mempunyai rasa yang kenyal, lembut dan enak. Cocok di buat sebagai minuman maupun makanan. 

(Bubble pearls as one of the main ingredients to make the bubble tea drinks have a nice and chewy texture suitable if it mix in drinks or foods).

Disamping rasanya yang enak, cara membuat Bubble pearls ini juga sangatlah mudah dan mengunakan bahan dasar yang sederhana dan mudah di dapat. 

(Furthermore, besides the nice flavor and chewy texture of bubble pearls, the process of making bubble pearls also quite easy. To make bubble pearls use very basic ingredients which could be found easily). 

Terlampir di bawah ini, resep Bubble Pearls “BOBA” ANTI GAGAL. Pengalaman saya membuat Bubble pearls dengan komposisi resep ini bisa langsung jadi. Selamat mencoba dan selamat berkreasi

(So, herewith the recipes of  bubble pearls “BOBA”.I had tried this combination recipes for the first time and it was successful. So, happy cooking and Bon appetite :)



Bahan-Bahan (Ingredients):

-Untuk Adonan Bubble-
   (For bubble pearls)

• 160 gr tepung tapioka (160 gr Tapioca strach)
• 100 ml air hangat/masak (100 ml warm water)
• 70 gr gula merah (70 gr palm sugar)
• 1/2-1 sdm perasa moka atau Pewarna makanan
 (1/2-1 tbs Moka paste or food coloring)

-Untuk Sauce-
(For the sauce)

• 35 gr gula merah <biisa di tambah jika kurang manis>
(35 gr palm sugar, the quantity could be add depends on the preference)
• 3 sdm gula aren ( 3 tbs brown sugar or white sugar)
• 100 -120 ml air, sesuai selera kekentalanya. 
(100-120 ml of water, it depends on thickness of the sauce)


“Cara Membuat ( How to make )” :

1. Tuangkan air masak atau hangat ke dalam panci. Masak dengan api kecil atau sedang. 

(Pour water in a sauce pan and then turn on the fire in small or medium setting).


2. Masukkan gula merah, lalu aduk secara merata hingga gula mencair. Gula merah bisa di ganti dengan gula aren ataupun gula putih biasa. 

(Then, add palm sugar and mix all together until the sugar melt In case there were no palm sugar in your area, you can changed it to brown sugar or white sugar).


3. Masukkan pewarna makanan ataupun perasa makanan berwarna. Dalam resep ini saya mengunakan moka paste yang berwarna coklat ke hitaman. Aduk secara merata hingga tercampur semuanya. 

(Put inside in the sauce pan food coloring. As for this recipes, I used brown black Mocca flavor food coloring. Mix all the ingredients until it well mixed and the sugar melt perfectly). 


4. Setelah gula mencair dan pewarna makanan tercampur rata, masukkan tepung tapioka ke dalam panci. Matikan api, lalu aduk secara merata hingga tidak ada lagi air dan menjadi adonan.

(After the sugar melted and food coloring mix well, pour tapioca starch in sauce pan. Turn off the fire and mix well all the ingredients until it become dough).


5. Uleni adonan tepung selama 5-10 menit sampai adonan menjadi kalis.

(Knead the flour dough for 5-10 minutes until it become soft and dull).


6. Giling adonan dengan penggilingan (rolling pin). Lalu, potong berbentuk empat persegi. 

(Winding the dough with rolling pin to thickness around 1 cm. Then, cut the dough in the four square shape).


7. Setelah itu, ambil potongan empat persegi dan bentuk bulat-bulat kecil (ukuran sesuai selera).

(After that, take a small piece of dough which had been cut it into square shape and then rounded in spherical form. The size of bubble depends of personal preference). 


NOTE: Bila tidak ada penggilingan/rolling pin, potong adonan menjadi 6-8 bagian. Lalu, bentuk bulat panjang dan setelah itu potong kecil-kecil berukuran 3 cm. Bentuk adonan yang sudah di potong menjadi bulat-bulat kecil. (Ukuran sesuai selera).

NOTE: If you doesn’t have a rolling pin, you could use another technic. Cut the dough into 6-8 pieces then shape it into cylinder form or long round form. After that, divided each in  1-2 cm length. Then, rounded the dough into spherical form. The size of the bubble depends on personal preferences).


8. Setelah adonan di bentuk bulat-bulat kecil, taburkan tepung tapioka di atasnya. Hal ini supaya Bubble tidak lengket satu dengan yang lain.

(After the dough rounded in spherical form, spread tapioca starch on the top of it. This, to prevent the bubble to stick to each of another’s). 


9. Saring Bubble dari tepungnya dan setelah itu Bubble pun siap untuk di masak.

(Strain the bubble which had been spread by tapioca starch. Then, after that bubble is ready to cook).


10. Masak air hingga mendidih lalu, masukan Bubble ke dalam panci. Pasang api sedang dan masak selama 15-20 menit hingga tekstur Bubble pearls menjadi kenyal dan lembut. Selama proses ini, aduk Bubble secara  merata supaya tidak  lengket.

(Boil water in sauce pan and then put inside the bubble. Cook it for around 15 to 20 minutes until bubble pearls texture become chewy and soft. In this process, turn on the fire in small setting. Also, make sure to stir well the bubble so it won’t sticky to each of another’s).


11. Bila Bubble sudah kenyal dan lembut, angkat dan tiriskan. Saring Bubble dan pisahkan dari air rebusan. 

(If the bubble texture become soft and chewy then lift it and drain. Strain the bubble from the boil water).


12. Tahap ke dua adalah membuat souce atau kuahnya supaya Bubble tidak lengket satu dengan lainnya dan menambahkan rasa manis yang lebih kuat.

(The second process is to make the sauce. So, that the bubble is not sticky to each of another’s as well as to add more sweet flavor in bubble pearls).


13.Tuang air ke dalam panci lalu masukan gula merah yang sudah di iris tipis. Aduk rata hingga gula menjadi cair. 

(Pour out the water into the sauce pan and then, add the palm sugar. Stir all the ingredients until the sugar melted).


14.Setelah gula cair, masukkan Bubble pearls yang sudah di masak tadi ke dalam panci. Lalu, masukan gula arena dan masak dengan api kecil. 

(After the sugar melted, add the bubble pearls which had been cooked before into the sauce pan. Then, add the brown sugar or white sugar and cooked it in small fire).


15.Masak Bubble selama 5-10 menit hingga kuah menjadi kental. Selama proses ini, selalu aduk rata Bubble supaya tidak lengket dan gosong. 

(Cook bubble for around 5-10 minutes until the sauce become thick. In this process, make sure to always stir up the bubble so that it won’t sticky or neither burnt). 

16.Matikan api, bila kuah telah menjadi kental dan texture Bubble telah lembut dan kenyal. Bubble pearls siap untuk di hidangkan. 

(Turn off the fire if the sauce become thick and bubble pearls texture had become soft and chewy. Then, Bubble is ready to serve).


-------‐----------------‐-----------‐-------------------------------------------------------------------

Bubble pearls bisa di campurkan di dalam minimum seperti bubble tea maupun sebagai hiasan makanan. Sajikan Bubble pearls hangat atau di suhu ruangan. 

(Bubble pearls could be mix with tea suci as Bubble tea or as Food garnish. Serve Bubble pearls warm or in room temperature).

Bila Bubble pearls di simpan di lemari es, pastikan untuk memasak kembali sebelum di gunakan. Untuk mendapatkan texture Bubble pearls yang kenyal dan lembut. 

(If the Bubble was keep it in refrigerator make sure to cook it again before using it. So, that the Bubble pearls texture keep soft and chewy).

Bubble pearls bisa bertahan lama bila di simpan di lemari es. Selamat mencoba dan jangan lupa tinggalkan koment :) Terima Kasih ^^

(Keep the Bubble pearls in refrigerator so it could be lasted long. Happy cooking and don’t forget to leave a comment :) Thank you ^^ )









Comments